PUNKKIEN LEVITTÄMÄT TAUDIT JA NIILTÄ SUOJAUTUMINEN
Kaksi merkittävää tautia
Punkit kantavat kahta merkittävää tautia, borreliaa ja puutiaisaivokuumetta (TBE-virusta), joista borreliaa voidaan hoitaa antibiootilla ja TBE-virukseen ei ole hoitoa, mutta siltä voidaan suojautua rokotuksella. Kolmivaiheisen perusrokotusohjelman jälkeen neljäs rokote otetaan 3 vuoden kuluttua 3.rokotuksesta, jonka jälkeen tehosterokotukset otetaan 3-5 vuoden välein (alle 12v lapset ja yli 50v aikuiset 3 vuoden välein, muut 5 vuoden välein), jotta immuniteetti TBE-virusta vastaan säilyy. Rokotus antaa tehokkaan suojan TBE-virusta vastaan, ja kaikkien jotka liikkuvat TBE:n riskialueilla säännöllisesti ulkoillen, tulisi harkita rokotteen ottamista.
Kuvassa: toukka, nymfi ja aikuinen punkki
Tartunnan tapahtuminen
Borrelia elää punkin ohutsuolessa ja vaatii sen vuoksi pitkää ruokailuaikaa ennen kuin se ehtii siirtyä ihmiseen. Tämän vuoksi Borrelia tarttuu ihmiseen punkista vain erittäin harvoin, jos punkki on saatu poistettua 10 tunnin sisällä sen kiinnittymisestä ihoon. Puolestaan punkin oltua kiinni ihossa yli 24 tuntia, on Borrelian siirtymistodennäköisyys jo merkittävän suuri. TBE-virus elää punkin sylkirauhasessa, jonka vuoksi ko. viruksen tarttuminen tapahtuu nopeasti, jo minuuttien sisällä puremasta.
Koska lääkäriin?
Mikäli punkin puremakohtaan ilmestyy rengasmainen laajeneva ihoreaktio 2-14 vrk kuluessa punkin puremasta, saattaa se olla merkki Borreliainfektiosta. Vähintään 2 euron kolikon kokoisen ihottuman ilmaantuessa puremakohtaan, tulisi hakeutua lääkärin vastaanotolle antibioottihoidon aloittamisen harkitsemiseksi. Sekä aikuiset punkit (joista mustat ovat uroksia ja punaiset naaraita) että nymfit (poikaset, jotka erittäin pieniä) voivat kantaa sekä Borreliaa että TBE-virusta. Nymfi tulee kylläiseksi jo vuorokauden kuluttua, jonka jälkeen se pudottautuu pois. Tästä johtuen punkin purema jää monesti myös huomaamatta, ja mahdollisesti syntynyt infektio pääsee etenemään. Tämän vuoksi kesäaikaan tai alkusyksystä iholle ilmaantuvat rengasmaiset ihoreaktiot tulee näyttää lääkärille, vaikka punkin puremaa ei olisi havaittuaan. Näin saadaan kiinni myös nymfien aiheuttamat Borreliainfektiot, ja päästään aloittamaan antibioottihoito ajoissa.
Mitä aikaisemmin Borreliainfektio saadaan hoidettua antibiooteilla, sitä nopeammin ja tehokkaammin tauti poistuu elimistöstä. Mikäli punkki saadaan poistettua nopeasti sen kiinnittymisen jälkeen, ei yksittäinen punkin purema anna aihetta hakeutua lääkärin vastaanotolle. Mikäli kesän aikana on joutunut irrottamaan useita, esim. 5 punkkia iholta, eikä kaikkien punkkien kohdalla ole varmuutta kuinka nopeasti ne on saatu poistettua, olisi syytä hakeutua lääkäriin antibioottihoidon aloittamisen harkitsemiseksi. Sekä borrelia että TBE saattavat aiheuttaa kuumeisen yleisinfektion lähiviikkojen sisällä punkin puremasta. Mikäli tällainen kuumetauti ilmaantuu keskellä kesää n. 1-2 vkoa punkin pureman jälkeen, olisi myös syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Mitä kertovat tartuntatautitilastot viimeisiltä vuosilta?
Viime vuonna Borrelia -että TBE-tartuntoja tilastoitiin Suomessa kaikkien aikojen ennätysmäärät. Borreliatartuntoja todettiin 2323 kpl, ja TBE-tartuntoja vastaavasti 82. Luvut ovat tasaisesti nousseet viime vuosina. TBE-tartunnoissa merkille pantavaa on taudin yleistyminen Uudellamaalla; Uudenmaan alueelta saatu punkinpurema aiheutti 28 ihmisen vakavan sairastumisen TBE:hen. Varsinais-Suomessa tautia esiintyi melko runsaasti; siellä tilastoitiin yhteensä 22 TBE tapausta viime vuonna. Myös Ahvenanmaalla tilastoitiin enemmän TBE-tapauksien kuin yhtenäkään vuonna viimeisten 6 vuoden aikana.
TBE selkeästi yleistyy ja leviää Suomen luonnossa, josta viitteenä on myös sisämaan vesistöalueiden ääreltä viime vuosien aikana löydetyt uusimmat tartuntatapaukset.
Asiantuntijoiden mukaan ilmaston lämpenemínen selittää TBE:n yleistymisen maassamme. TBE-tartunnan saaneista noin 1/4 kehittää ns. vaikeamman tautimuodon, jolloin (potilaan jouduttua sairaalaan) diagnoosi monesti vasta selviää vasta-ainetutkimuksella. Tästä johtuen voidaan pitää todennäköisenä, että vuositasolla Suomessa yli 200 henkilöä todellisuudessa saa TBE-tartunnan. Alkuvaiheen (2 vkon sisällä puremasta
tulevaan) tautimuotoon sairastuneet kehittävät elinikäisen immuniteetin TBE-virusta vastaan, eivätkä siten tarvitse myöskään rokotusta.
Borreliatartunnasta ei synny immuniteettia, jonka vuoksi tautiin voi sairastua toistamiseen.
Kenen tulisi ottaa rokote?
TBE- rokotetta suositellaan erityisesti, jos liikkuu luonnossa TBE:n riskialueilla (ks. kartta). TBE-virusta kantavia puutiaisia on löydetty erityisesti Ahvenan¬maan ja Turun saaristosta sekä Kaakkois-Suomesta ja Kokkolan ympäristöstä, Närpiöstä, Simosta Helsingin edustalta Isosaaresta. Vuosina 2013 ja 2014 uusia TBE-tartuntoja todettiin mm. Espoon, Kirkkonummen, Tammisaaren, Lohjanjärven ja Hgin Jollaksen alueilta, sekä Lappeenrannan ja Kotkan alueelta.
Rokottaminen voi olla aiheellista matkustettaessa tai työskennellessä esimerkiksi Ruotsin rannikolla, Keski-ja Itä-Euroopassa, Baltian maissa tai Venäjällä.
Punkeilta suojautuminen
Punkkisyyni ja kunnollinen suojavaatetus estävät tehokkaimmin punkkien kiinnittymistä iholle. Punkit liikkuvat vaatetuksessa sekä iholla pitkään ennen kiinnittymistään. Tämä johtuu siitä, että punkit etsivät ohuita ihoalueita (kuten kainalot, nivuset ja polvitaipeet), joissa on parempi pintaverenkierto ja punkille siten helpompi mahdollisuus veriateriaan.
Punkkisyyni on tehokas, kun se tapahtuu sekä aamuisin että iltaisin, ja aina heti luontoretkien jälkeen. Ensimmäiseksi vaatteet tulee tuulettaa ja ravistella huolellisesti. Sen jälkeen siirrytään ihon huolelliseen syynäämiseen: ihon huolellinen punkkisyyni tapahtuu ns. apinatekniikalla: kaksi henkilöä etsii toisistaan punkkeja, jotka ovat vielä etsimässä sopivaa kiinnittymispaikkaa (ohuen ihon alueet, kuten polvitaipeet, nivusen ja kainalot ovat punkkien suosimia näiden alueiden tehokkaan pintaverenkierron vuoksi). Kaikki liikkuvat punkit kerätään pois, sekä kiinnittyneet punkit poistetaan pinseteillä. Tärkeätä on tutkia kaikki perheenjäsenet sekä kotieläimet, joiden mukana punkit helposti kulkeutuvat kotiin. Koirille ja kissoille suositellaan käytettävän karkotteita, jotka vähentävät punkkien kiinnittymistä. Myös kotieläimiltä on hyvä poistaa heti niiden löytämisen yhteydessä.
Miten punkki tulisi poistaa iholta?
Sekä ihmisiltä että eläimiltä punkit on helpointa poistaa sitä varten suunnitelluilla Z-pinseteillä, joita saa kaikista hyvin varustetuista apteekeista.
Z-pinsetti on kapeakärkinen pinsetti, jolla saa punkin poistettua tarkasti. Pinsetillä tulee ottaa luja ote punkista niin läheltä ihoa kuin mahdollista, jonka jälkeen punkki nykäistään irti pinsetillä suoraan ylös nostaen. Punkki on ihossa kiinni suoraan ihon sisään menneellä imukärsällä, joka ei ole kiertynyt ihon sisälle eikä sen vuoksi tarvitse poistoa kiertämällä, kuten aiemmin on yleisesti neuvottu.
Punkin oltua kiinni iholla yli vuorokauden ajan, alkaa se erittämään imukärsästä liima-ainetta, jonka vuoksi punkki saattaa olla sen jälkeen varsin lujasti kiinni ja hankalasti irrotettavissa. Tällöin punkki saattaa katketa poistotilanteessa, ja imukärsä voi jäädä ihon sisään.
Z-pinsetti® on ainoa markkinoilla oleva pinsetti, jolla saa pinsetin tarkkaotteisuuden vuoksi poistettua myös punkista ihoon jääneen imukärsän.
Z-pinsettiä myydään vain apteekeissa. Katso tästä lähin apteekkisi