Punkkirokote
Punkkirokotteeksi yleisesti kutsuttu puutiaisaivokuumerokote eli TBE-rokote, on kuolleista viruksista valmistettu rokote, jolla voidaan estää punkkien levittämään puutiaisaivokuumeeseen sairastuminen.
Punkkirokote antaa tehokkaan suojan puutiaisaivokuumetta vastaan, mutta se ei suojaa Borrelioosilta. Sen vuoksi jokaisen luontoretken jälkeen on hyvä tehdä aina punkkisyyni, ja punkin puremia tulee seurata ihomuutosten varalta (Borrelia aiheuttaa usein tarkkarajaisen ja laajenevan ihomuutoksen. Borrelialta voi usein välttyä jos punkit saa irrotetuksi ihosta heti kiinnittymisen jälkeen) silloinkin kun punkkirokotus on otettu (ks.lisätietoa: punkkien levittämät taudit ja niiltä suojautuminen).
Kenelle rokote?
Punkkirokote tulisi ottaa erityisesti jos oleskelee toistuvasti puutiaisaivokuumeen riskialueilla (ks. riskialuekartta). Puutiaisaivokuume on levinnyt viimeisten vuosien aikana Suomessa rannikoilta Sisäsuomeen päin niin, että mikäli harrastuksen (luonnossa liikkuminen, kotieläimet, metsästys, marjastus, golfaus, suunnistus) vuoksi saa toistuvasti punkin puremia, tulisi silloinkin harkita punkkirokotteen ottamista.
Rokote voidaan antaa jo 1 vuoden iästä lähtien, ja sen tehosta sekä turvallisuudesta on olemassa paljon luotettavaa tutkimustietoa. Vaikka lapset sairastavatkin yleensä lievempänä TBE:n, on Suomessakin lapsia sairastunut TBE:n hankalampiin tautimuotoihin. Sen vuoksi rokote on hyvä antaa kaikille perheenjäsenille. Rokottautuminen on monesti myöskin helpompaa, kun koko perheen rokotukset annetaan aina samanaikaisesti, jolloin myös tehosterokotteiden aikataulu on mahdollisimman samanlainen. Saaristolääkärit kirjaa kaikki rokotustiedot OmaKantaan.
Miten punkkirokotteesta muodostuu suoja?
- rokote antaa noin 50% suojan TBE:ltä kahden viikon kuluttua rokotteen ottamisesta.
- rokote antaa noin 99% suojan TBE:ltä kahden viikon kuluttua rokotuksesta. Tämä suoja kestää maksimissaan noin vuoden ajan, jonka vuoksi 3. rokote (perusohjelman viimeinen rokote) tulisi ottaa 5-12 kk kuluttua 2. rokotuksesta (ks.rokotuskaavio alla).
- rokote vahvistaa suojan 2 vkon kuluttua rokotuksesta jälleen 99%:n tasolle kun rokotuksen ottaa suosituksen mukaisesti.
- rokote otetaan 3 vuotta 3. rokotuksen jälkeen. Sen jälkeen otettavat tehosteannokset suositellaan otettaviksi 5 vuoden välein siihen asti kun henkilö täyttää 50 vuotta; sen jälkeen tehosterokotteet on hyvä ottaa aina 3 vuoden välein.
Kenelle punkkirokote ei sovi tai milloin rokotetta ei kannata ottaa?
Vaikea-asteinen kananmuna-allergia tai hankala allerginen reaktio aiemman TBE-rokotuksen yhteydessä voivat olla vasta-aiheena rokottamiselle. Mikäli henkilön kananmuna-allergia on lievä, ja hän on sietänyt hyvin muut yleisimmin otettavat rokotteet, voi punkkirokotuksenkin ottaa ilman mainittavaa riskiä. Rokotusta ei suositella raskaana oleville, joskin imetyksen aikana rokotteen ottaminen on turvallisesta.
Suuriannoksinen kortisonikuuri saattaa heikentää rokotuksen tehoa, jonka vuoksi rokottamista on järkevä siirtää ajankohtaan, jossa kortisonia ei ole käytössä tai päivittäinen annos jää alle 20mg prednisolonia.
Punkkirokotteen sivuvaikutukset
Punkkirokote on varsin hyvin siedetty rokote. Sivuvaikutusten määrä on samaa tasoa kuin muillakin rokotteilla yleisesti. Rokotetta on annettu Euroopassa yli 100 miljoonaa annosta, jonka perusteella voidaan todeta rokote erittäin turvalliseksi. Tyypillisin sivuvaikutus on pistospaikan kipeytyminen, joka menee tyypillisesti ohi ensimmäisten päivien tai viikon aikana. Muita selkeästi harvinaisempia sivuvaikutuksia ovat ohimenevä päänsärky, huonovointisuus,jäsensärky, iho-oireet sekä pienten lasten (alle 3v) lämpöily.
Punkkirokotusvaihtoehdot
Punkkirokotteita on saatavana kahden eri valmistajan valmistamina. Molemmat rokotemerkit valmistavat sekä lasten että aikuisten annoksia. Huomioitavaa on, että sekä lasten että aikuisten annosten saatavuus vaihtelee merkkikohtaisesti punkkikauden aikana niin, että välillä osa rokotteista saattaa olla kaikista apteekeista loppu. Saatavuuteen vaikuttaa mm. kysynnän vaihtelu/kasvu muualla Euroopassa ja USA:ssa.
Katso yhteystiedot: Saaristolääkäreiltä saat vaivattomasti kaikki ajankohtaiset rokotukset
Yhteystiedot
Saaristolääkäreiltä saat rokotukset ilman ajanvarausta:
maanantaisin ja torstaisin
klo 14:00 – 17:00
lauantaisin
11:00 – 13:00
Saat vaivattomasti kaikki ajankohtaiset rokotukset, kuten punkki- eli TBE-rokotuksen, pneumokokki-, vyöruusu- ja jäykkäkouristusrokotukset.