Saaristolääkärien ja HY:n punkkitutkimus Lauttasaaressa ja Espoossa jatkuu

  • Artikkelin kategoria:Ajankohtaista

– Punkkien vastaanottaminen alkaa jälleen Lauttasaaressa ja Espoossa.
Tarkoituksena on selvittää Taigapunkin sekä harvinaisempien punkkien välittämien tautien esiintyvyyden kehittymistä pääkaupunkiseudulla.

Saaristolääkärien ja HY:n professori Olli Vapalahden johdolla kesällä 2017 alkanut punkkien kansalaiskeräilytutkimus saa nyt jatkoa, kun Saaristolääkärit alkavat jälleen vastaanottamaan sekä Lauttasaaresta että Espoosta löytyneitä punkkeja 25.8.21 alkaen. Punkkeja otetaan vastaan 7.10.21 asti sekä Saaristolääkärien Punkkibusseissa että Lauttasaaressa ja Haukilahdessa palvelevassa lääkäriveneessä (saaristolaakarit.fi/aikataulut). Sen jälkeen punkit lähtevät tutkittaviksi HY:n laboratorioon.

Saaristolääkärit on yhdessä HY:n tutkijaryhmän kanssa tehnyt vuoden 2020 ja 2021 aikana punkkitutkimussafareita Espoon saaristossa alueille, joissa tiedetään esiintyvän puutiaisaivokuumetta. Syyskuun aikana on tarkoitus jälleen toteuttaa tutkimussafari ainakin Espoon Vasikkasaareen ja Iso Lehtisaareen. Tutkimussafarille osallistuu toistakymmentä tutkijaa, ja saaliiksi on tavoitteena saada tyypillisesti yli 2000 punkkia päivässä.

Tutkijoiden mielenkiinnon kohteena on ollut tunnetuimpien punkkien levittämien tautien, borrelioosin ja puutiaisaivokuumeen lisäksi mm.Taigapunkin (ixodes ricinus -punkkilaji) yleistymisen seuranta pääkaupunkiseudun punkeissa. Ensimmäiset Taigapunki löytyivät Espoosta vuonna 2017. Taigapunkki liitetään puutiaisaivokuumeen hankalampaan, siperialaiseen tautimuotoon.

Punkkinäytteitä säilytetään pakastearkussa -25 asteen lämpötilassa, joka mahdollistaa näytteiden analysoinnin useidenkin vuosien päästä -tällä tavoin voidaan selvittää uusien, tällä hetkellä vielä tuntemattomienkin, punkkien kantamien tautien ilmaantuvuuden kehittymistä luonnossa.

Tunnetuimpien punkkien levittämien tautien, puutiaisaivokuumeen ja borrelioosin lisäksi, punkit levittävät myös useita muita merkitykseltään toistaiseksi vielä melko tuntemattomia tauteja. Tutkimusryhmän seuraavana mielenkiinnon kohteena on selvittää näiden uusien punkkitautien yleisyyttä pääkaupunkiseudun punkeissa.

Saaristolääkärien Punkkibussi ottaa jälleen torstaista 25.8 lähtien vastaan lauttasaarelaisia ja espoolaisia punkkeja, jotka ovat ohjeiden mukaisesti säilytetty ja pakattu, sekä tuodaan tutkittavaksi huolellisesti täytetyn esitietolomakkeen kanssa (ks.alla).

OHJEET PUNKKIEN TALTEEN OTTAMISEKSI
1. Pyri tunnistamaan, että kyseessä on punkki eli puutiainen.
2. Ota / irrota punkki talteen ja kääri se foliopaperiin
3. Laita foliopaperi kirjekuoreen ja laita se säilöön jääkaappiin
4. Tee huolellinen punkkisyyni, jolla voit varmistua ettei sinussa/lemmikissäsi ole enempää punkkeja
5. Merkitse muistiin Lauttasaaren/Espoon alue, josta punkki todennäköisimmin on tullut. Mikäli on mahdollistam että lemikkieläimestä löytynyt punkki olisi peräisin esim. edeltävien päivien retkeltä Espoon tai Lauttasaaren ulkopuolelta, niin älä tuo sellaista punkkia tutkimukseen.
6. Ota punkki jääkaapista ja toimita se analysoitavaksi Saaristolääkärien Punkkibussiin. Punkkibussi pysähdyspaikat, joihin punkit voi toimittaa, löytyvät osoitteesta saaristolaakarit.fi/aikataulut. Espoossa punkkien toivotuimmat toimituspaikat & -ajat Punkkibussiin ovat: Kauppakeskus Iso Omena: Tiistaisin klo 14-18 Maailman Matin aukio (Iso Omenan yläsisäänkäyntiä vastapäätä), Kauppakeskus Sello (Viaporintori): Keskiviikot klo 14-18.
7. Yhteystiedot: Nimi, sähköposti ja puhelin
8. Printtaa ja täytä huolellisesti Punkin esitietolomake: saaristolaakarit.fi/punkinesitiedot