Puutiaisvälitteisten tautien tutkiminen espoolaisista punkeista jatkuu

  • Artikkelin kategoria:Ajankohtaista

Saaristolääkärien 2017 kesällä alkanutta suurelta osin kansalaiskeräyksellä toteutettavaa punkkitutkimusta jatketaan 1.6.2019 alkaen. Edellisestä tutkimuksesta on tähän mennessä saatu lisätietoa puutiaisaivokuumeen yleisyydestä ja levinneisyyden Espoossa, ja niiltä osin tutkimustulokset on myös vastikään julkaistu Emerging Microbes & Infections -tiedelehdessä.

Punkkibussin pysäkeille (pysäkit ja ajat: saaristolaakarit.fi/aikataulut) saa Espoossa jälleen tuoda ohjeiden mukaan säilöttyjä punkkeja, joista tulee tuoda mukana ennalta täytetty esitietolomake (linkki printattavaan lomakkeeseen: saaristolaakarit.fi/punkinesitiedot).

Punkkibussin henkilökunta pyytää kiinnittämään huomiota siihen, että punkit olisivat olleet kylmässä jääkaapissa ennen tuontia näytteeksi, ja erityistä huomiota tulisi kiinnittää siihen, että tutkimukseen vastaanotetaan vain sellaisia punkkeja, joiden löytöpaikka voidaan varmuudella määritellä (esim. reviirikissojen näytteet voidaan hyvin ottaa vastaan, kun on tiedossa millä Espoon alueella kissa on liikkunut, mutta koirista, joilla punkki on voinut tulla esim. viikonlopun mökkiretken mukana, ei punkkeja tutkimukseen voida ottaa).

Tutkimusnäytteiden vastaanottoa on tarkoitus jatkaa 1.6 alkaen koko kesän ajan, elokuun loppuun asti. Espoon lisäksi näytteitä tullaan vastaanottamaan myös Lauttasaaren alueen punkeista, ja jatkossa punkkeja vastaanotetaan mahdollisuuksien mukaan myös muilta pääkaupunkialueilta (näistä tiedotamme erikseen lähiviikkojen aikana).

Nyt kerättävistä punkeista tullaa yhteistyössä Helsingin Yliopiston tutkimusryhmän kanssa määrittelemään mahdollisimman laajalti myös muiden kuin parhaiten tunnettujen punkkivälitteisten tautien, puutiaisaivokuumeen ja borrelioosin, yleisyyttä.