Espoon ja Lauttasaaren punkkikeräys käynnistyy jälleen

  • Artikkelin kategoria:Ajankohtaista

Punkkeja otetaan syyskuun aikana vastaan sekä lääkäriveneessä että punkkibussissa!

Saaristolääkärien ja HY:n virologian osaston yhteistyössä 2016 alkanut punkkitutkimus saa pian jatkoa, kun 1.9 alkaen Saaristolääkärit aloittaa jälleen vastaanottamaan sekä Lauttasaaresta että Espoosta löytyneitä punkkeja.

2016-2017 Espoosta ja Lauttasaaresta pääosin kansalaiskeräyksenä kerätyistä punkeista noin 800 yksilöstä on nyt tutkittu mm. punkkilajit sekä borreliabakteerien kantajuus. Tutkijoille yllätyksenä valtalajin (Ixodes Ricinus) lisäksi pääkaupunkialueelta löytyi myös Taigapunkkeja (ixodes persulcatus). Jo hyvin tunnetun borrelialajin (borrelia
burgdorferi) lisäksi pieni osa punkeista kantoi uudempaa borrelialajia (borrelia miyamotoi). Borrelia miyamotoi on harvinaisempi kuumetautia aiheuttava spirokeettabakteeri, jota voidaan hoitaa antibiooteilla.

Nyt 1.9 alkaen uudelleen käynnistyvässä punkkitutkimuksessa on tavoitteena saada mahdollisimman suuri määrä punkkeja tutkittavaksi Espoon ja Lauttasaaren alueilta. Tutkimuksessa tullaan analysoimaan laajasti punkkien kantavien tautien yleisyyttä Espoossa ja Lauttasaaressa, sekä tautien ja punkkilajien yleisyydessä mahdollisesti tapahtuneita muutoksia viimeisen 4 vuoden aikana.

Tutkimukseen tuotavat punkit saavat olla vain Espoon tai Lauttasaaren luonnosta löytyneitä, tai sieltä saatuja ihmisen tai kotieläimen ihoon kiinnittyneitä punkkeja. Punkeista on tärkeää tietää mahdollisimman tarkka löytymispaikka, ja punkit on hyvä säilyttää jääkaapissa ennen tutkimukseen tuomista. Punkeista pyydetään täyttämään tarkka informaatiolomake, jonka saa tulostettua osoitteesta saaristolaakarit.fi/punkinesitiedot.
Tutkimusryhmä on tutkimusten valmistuttua yhteydessä punkin tutkimukseen tuoneisiin henkilöihin, mikäli tutkimuslöydöksen vuoksi se katsotaan tarpeelliseksi.

Punkkeja vastaanotetaan koko syyskuun ajan Saaristolääkärien lääkäriveneessä ja punkkibussissa. Lääkäriveneeseen punkit saa tuoda tiistaisin klo 14-18 Lauttasaaressa (HSK:N satama, Vattuniemen Puistotie
1) ja torstaisin klo 14-18 Espoossa (Haukilahden Paviljongin laituri).
Punkkibussissa punkkeja vastaanotetaan tiistaisin Iso Omenassa (Iso Omenan yläsis.käyntiä vastapäätä) klo 14-18.30 ja keskiviikkoisin SELLOSSA (Viaporintori, Sellon Kirjaston vieressä) klo 14-18.30 .