Influenssarokotukseen ilman ajanvarausta

Lauttasaaren lääkäriasemalla rokotukset ilman ajanvarausta maanantaisin ja torstaisin klo 14-17 sekä lauantaisin klo 11-13. Muina aikoina suosittelemme varaamaan rokotusajan joko puhelimitse (0200 20033, vain pvm) tai nettiajanvarauksesta.

Mikä on influenssa?

Influenssa on influenssavirusten aiheuttama hengitystietulehdus, josta voi seurata myös vakavia jälkitauteja. Kausi-influenssaa on Suomessa joka vuosi. Influenssavirus tarttuu herkästi ihmisestä toiseen pisara- tai kosketustartuntana, esimerkiksi aivastuksen tai käsien välityksellä. Influenssa tyypillisesti alkaa nopeasti nousevalla, korkealla kuumeella, ja lisäksi voi ilmetä lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta. Osalle influenssapotilaista tulee myös kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta. Lapsilla voi esiintyä maha- ja suolisto-oireita.

Influenssan seuraukset ja riskiryhmät

Influenssa voi pahentaa erinäisiä perussairauksia, huonontaa yleistä toimintakykyä sekä aiheuttaa useita jälkitauteja. Riskiryhmäläiselle influenssa voi olla vaarallinen. Riskiryhmässä influenssalle ovat erityisesti 65 vuotta täyttäneet, perussairaat, raskaana olevat ja alle 7-vuotiaat lapset. Lasten jälkitauteja ovat mm. korvatulehdus ja keuhkoputkentulehdus. Sekä lapset että aikuiset voivat saada influenssan jälkeen vakavamuotoisen keuhkokuumeen, joka vaatii sairaalahoitoa. Korkeakuumeinen influenssa voi aiheuttaa raskauden alkuvaiheessa keskenmenon.

Influenssan ajankohta ja taudilta suojautuminen

Influenssaa esiintyy vuosittain ympäri maailman, ja kausi-influenssaepidemian alkuajankohta vaihtelee maittain. Suomessa influenssaepidemia ajoittuu yleensä marraskuun ja huhtikuun välille, mutta tarkkaa ajankohtaa on vaikea ennustaa. Eteläisellä pallonpuoliskolla influenssakausi alkaa varhaisemmin kuin Suomessa. Matkailijan on suositeltavaa ottaa influenssarokote hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä.
Rokotus on tehokkain keino torjua influenssaa. Influenssarokotus suojaa influenssalta ja sen jälkitaudeilta, kuten keuhkokuumeelta. Rokotussuojan muodostumisessa menee noin pari viikkoa, joten rokote on tärkeää ottaa ennen kuin influenssakausi alkaa.

Rokottautuminen kannattaa

Influenssarokote on hyvin siedetty ja tehokkaaksi todettu: suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta ja haittavaikutuksia on verraten vähän. Jos rokotettu kuitenkin sairastuu, on influenssan aiheuttamat oireet yleensä lievemmät kuin rokottamattomalla.
Rokottautuminen vähentää sairaspoissaoloja ja suojaa myös perheenjäseniä tartunnalta.

Influenssarokotteet

Influenssarokotteen voi ottaa pistoksena (yli 6kk vanhat) tai nenäsumutteena (2–17 vuotiaat). Ikääntyneelle väestölle (yli 60-vuotiaat) on tarjolla myös korkea-annoksinen influenssarokote. Voit keskustella hoitohenkilökunnan kanssa Sinulle sopivimmasta rokotemuodosta.