Usein kysytyt kysymykset
Ei tarvitse, olemme hoitaneet nämä puolestasi kaikki rokotteiden osalta.
Suojaava pukeutuminen luonnossa liikkuessa on tärkeää, koska sillä voidaan estää punkkien pääsyä iholle. Käyttämällä vaaleita ulkoiluvaatteita, havaitset tumman punkin niistä helpommin. Luonnossa kulkiessa kannattaa valita lisäksi reitti, jossa on mahdollisimman vähän kosteaa aluskasvillisuutta, esim. kallioinen polku tai hiekkatie.
Luontoretken jälkeen on hyvä tehdä punkkisyyni, jossa on yritettävä löytää kaikki punkit iholta sekä vaatteista. Punkkialueella oleskellessa (esim. kesämökillä), on hyvä tehdä huolellinen punkkisyyni sekä aamuisin että iltaisin. Mökin ja kotipihan nurmikko on hyvä pitää lyhyenä, jolloin maa pysyy kuivana, eikä punkit enää viihdy siinä.
Punkit voivat levittää useita eri tauteja, mutta niistä kaksi merkittävintä ihmisille tarttuvaa tautia ovat Borrelioosi ja Puutiaisaivokuume (TBE eli Tick Borne Encephalitis).
Tehokas punkkisyyni estää melko hyvin Borrelioosin tarttumisen, sillä sen siirtyminen punkista ihmiseen vaatii noin 24 tunnin kiinnittymisajan. Borreliabakteeri on punkin ohutsuolessa, josta siirtyy ihmiseen vasta kun punkki on ruokaillut useiden tuntien ajan. TBE:ltä voi suojautua tehokkaasti vain rokottautumalla.
Punkki tulee poistaa mahdollisimman nopeasti teräväkärkisillä pinseteillä, jonka jälkeen sekä iho että pinsetit on hyvä pyyhkiä desinfiointiaineella. Puremakohtaa on hyvä seurata parin viikon ajan. Mikäli puremakohtaan ilmaantuu laajeneva ja punottava ihomuutos, se voi olla merkkinä Borreliasta.
Punkki hakeutuu aistimansa hiilidioksidin perässä ohuen ihon alueille, kuten taivealueille ja pikkulapsilla niskaan.
Kaksi ensimmäistä rokotetta, jotka otetaan 2-4 vkon välein, kehittää elimistössä n.97%:sti suojaavan vasta-ainetason puutiaisaivokuumeelta. Tämä suoja syntyy noin 2 viikkoa toisen rokotuksen jälkeen. Tämä tulee tehostaa 5-12kk kuluttua 2.rokotuksesta, jolla tätä noin 97%:n suojaa saadaan jatkettua 3:lla vuodella eteenpäin.