Rokotukset

Saat rokotukset ilman ajanvarausta:

maanantaisin ja torstaisin klo 14:00 – 17:00
lauantaisin 11:00 – 13:00

Saat vaivattomasti kaikki ajankohtaiset rokotukset, kuten influenssa-, punkki- eli TBE-rokotuksen, pneumokokki-, vyöruusu- ja jäykkäkouristusrokotukset.

Katso lisää: Yhteystiedot ja ajanvaraus, Saaristolääkärien lääkäriasema Helsingin Lauttasaaressa

Mikä on influenssa?

Influenssa on influenssavirusten aiheuttama hengitystietulehdus, josta voi seurata myös vakavia jälkitauteja. Kausi-influenssaa on Suomessa joka vuosi. Influenssavirus tarttuu herkästi ihmisestä toiseen pisara- tai kosketustartuntana, esimerkiksi aivastuksen tai käsien välityksellä. Influenssa tyypillisesti alkaa nopeasti nousevalla, korkealla kuumeella, ja lisäksi voi ilmetä lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta. Osalle influenssapotilaista tulee myös kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta. Lapsilla voi esiintyä maha- ja suolisto-oireita.

Influenssan seuraukset ja riskiryhmät

Influenssa voi pahentaa erinäisiä perussairauksia, huonontaa yleistä toimintakykyä sekä aiheuttaa useita jälkitauteja. Riskiryhmäläiselle influenssa voi olla vaarallinen. Riskiryhmässä influenssalle ovat erityisesti 65 vuotta täyttäneet, perussairaat, raskaana olevat ja alle 7-vuotiaat lapset. Lasten jälkitauteja ovat mm. korvatulehdus ja keuhkoputkentulehdus. Sekä lapset että aikuiset voivat saada influenssan jälkeen vakavamuotoisen keuhkokuumeen, joka vaatii sairaalahoitoa. Korkeakuumeinen influenssa voi aiheuttaa raskauden alkuvaiheessa keskenmenon.

Influenssarokotteet

Influenssarokotteen voi ottaa pistoksena (yli 6kk vanhat) tai nenäsumutteena (2–17 vuotiaat). Ikääntyneelle väestölle (yli 60-vuotiaat) on tarjolla myös korkea-annoksinen influenssarokote. Voit keskustella hoitohenkilökunnan kanssa Sinulle sopivimmasta rokotemuodosta.

Puutiaisaivotulehdus eli TBE (tick borne encephalitis), eli Kumlingen tauti tai puutiaisaivokuume on puutiaisen eli punkin pureman välityksellä tarttuva virustauti. Puutiaiskuumeeseen ei ole saatavilla parantavaa lääkehoitoa ja taudista voi aiheutua muun muassa pysyviä neurologisia komplikaatioita. Punkkirokotteena tunnettu puutiaisaivokuumerokote, eli TBE-rokote, on inaktivoiduista viruksista valmistettu rokote. Punkkirokote on tehokkain keino estää puutiaisaivokuumeeseen sairastuminen.

TBE-rokote suojaa vain puutiaisaivokuumeelta, mutta ei borrelioosilta. Borrelioosi on antibiootein hoidettava punkkien levittämä bakteeritauti. Borrelia aiheuttaa usein tarkkarajaisen ja laajenevan ihomuutoksen, ja taudilta voi välttyä, jos punkin saa irrotetuksi iholta nopeasti sen kiinnittymisen jälkeen. TBE-virus puolestaan tarttuu lähes välittömästi punkin syljestä, minkä vuoksi nopeakaan punkin poisto ei ehkäise TBE:n tarttumista.

Punkkirokotetta suositellaan kaikille, jotka esimerkiksi asuinympäristön, työn, harrastuksen tai muun vapaa-ajan puitteissa altistuu punkinpuremille. Korkeimmassa riskissä sairastua ovat henkilöt, jotka toistuvasti oleskelevat puutiaisaivokuumeen riskialueilla. Yli 50-vuotiailla on nuoria suurempi riski sairastua vaikeaan puutiaisaivokuumeeseen, mutta myös pikkulapset voivat saada hankalaoireisen infektion.

Käytössämme on molemmat Suomessa markkinoilla olevat TBE-rokotteet aikuisille ja lapsille. Rokote on mahdollista antaa 1-vuotiaasta alkaen. TBE-rokotteen voit ottaa tavallisen tai nopeutetun rokotusohjelman mukaisesti, katso rokotusohjelma tästä.

Vyöruusu on Varicella zoster -viruksen aiheuttama rakkulainen ihottuma. Varicella zoster -virus aiheuttaa myös vesirokon. Yli 95 % aikuisista on sairastanut vesirokon, ja jopa joka kolmas vesirokon sairastaneista sairastuu elinaikanaan vyöruusuun.

Nimestään huolimatta vyöruusu voi tulla lähes mihin tahansa kohtaan kehoa, esimerkiksi kasvoihin. Tauti aiheuttaa hermokipua, joka voi kehittyä myös pitkittyneeksi hermokiputilaksi eli postherpeettiseksi neuralgiaksi. Vyöruusu harvoin on henkeä uhkaava, mutta etenkin hermokipu voi heikentää elämänlaatua merkittävästi.

Riski sairastua vyöruusuun kasvaa iän myötä. Rokotetta suositellaan kaikille yli 50-vuotiaille. Lääkärin harkinnan mukaan rokote voidaan myös antaa nuoremmille.

Käytössämme on tehokas rekombinanttirokote, jonka rokotusohjelmaan kuuluu ottaa kaksi rokoteannosta 2-6kk rokotusvälillä. Täysi rokotussuoja muodostuu noin kaksi viikkoa toisen rokoteannoksen jälkeen.

Pneumokokki eli Streptococcus pneumoniae on bakteeri, joka aiheuttaa ylähengitystieinfektioita, esimerkiksi poskiontelo- ja korvatulehduksia. Pneumokokki voi aiheuttaa myös vakavamman infektion, kuten keuhkokuumeen, aivokalvontulehduksen tai verenmyrkytyksen. Pneumokokkibakteereja tunnetaan yli 90 erilaista tyyppiä, joista noin kaksikymmentä aiheuttaa valtaosan taudeista. Pneumokokki leviää pisara- ja kosketustartuntana. Suomessa todetaan vuosittain noin 800 tapausta laboratoriovarmistettuja vakavia pneumokokkitauteja. Muita tautimuotoja, kuten keuhkokuumetta ja korvatulehduksia, esiintyy monikertaisesti enemmän.

Bakteeriperäisen keuhkokuumeen seurauksena voi kehittyä keuhkopaise tai märkäinen keuhkopussintulehdus. Iäkkäillä ihmisillä bakteeriperäiseen keuhkokuumeeseen liittyy merkittävä pysyvän toimintakyvyn aleneman ja kuoleman riski. Aivokalvontulehdus voi vaurioittaa aivoja ja aiheuttaa pysyviä hermostollisia haittoja, kuten kuulovammoja ja epileptisiä kohtauksia. Verenmyrkytykseen liittyviä komplikaatioita ovat muun muassa munuaisten ja keuhkojen vajaatoiminta sekä erinäiset verenkierto- ja hyytymishäiriöt.

Käytössämme on 18-vuotta täyttäneille tarkoitettu 20-valenttinen pneumokokkirokote, joka annetaan kerta-annoksena. Alle 18-vuotiaat on mahdollista rokottaa toisella, erikseen tilattavalla rokotteella.

Saaristolääkärit rokotusklinikka rokoteklinikka