Menu

slogan fi

PUNKKITUTKIMUSRYHMÄ TOIVOO PUNKKEJA TUTKITTAVAKSI LAUTTASAARESTA JA ESPOOSTA

Viime vuonna maastossa käyntiin lähtenyt Saaristolääkärien ja Helsingin Yliopiston (Medicum) Virologian osaston kanssa yhteistyössä tapahtuva punkkitutkimus jatkuu. Kesästä 2016 alkaen tutkijat ovat keränneet Lauttasaaren rannoilta saaliiksi sekä punkkeja että jyrsijöitä, joista on alkaneen kesän päätyttyä tarkoitus analysoida niiden kantamien tautien, erityisesti puutiaisaivokuumeen (tbe) ja borrelioosin yleisyys. Tutkimusryhmän keräämien punkkien lisäksi analysoitavaksi on toukokuun alusta alkaen pyydetty myös lauttasaarelaisten löytämiä punkkeja. Tavoitteena on saada alkaneen kesän aikana Lauttasaaresta ja Espoosta saaliiksi vähintään 1000 punkkia, jonka jälkeen punkkien kantamia tauteja aloitetaan kartoittamaan laboratoriotutkimuksin.

Kiinni otetut punkit saa toimittaa viikoittain Saaristolääkärien Punkkibussiin, jossa niitä otetaan vastaan kesä -, heinä –ja elokuussa Punkkibussin pysäkeillä Lauttasaareen S-Market Itälahdenkadulla, Iso Omenassa ja Sellossa.

Tässä ohjeita espoolaisille ja lauttasaarelaisille, jotka haluavat osallistua Saaristolääkärien ja HY:n virologian laitoksen punkkitutkimukseen tuomalla löytämiään punkkeja analysoitavaksi:

Punkkeja saa ottaa talteen, kun punkki löytyy kävelemässä vaatteista tai iholta, tai lemmikkieläimen turkista kävelemästä. Myös ihoon tai lemmikkieläimeen kiinnittyneet punkit tulee ottaa talteen. Lisäksi Espoon alueen luonnosta löytyneet punkit saa kerätä talteen.

Espoossa ja Lauttasaaressa toivottavimmat toimitusajat punkeille ovat: Kauppakeskus Iso Omena: Tiistait klo 14-18 Maailman Matin aukio (Iso Omenan yläsisäänkäyntiä vastapäätä), Keskiviikot klo 14-18 Kauppakeskus Sellon Viaporintori, Lauttasaaren S-Market Itälahdenkatu: Torstait klo 15-18.30.

 

Ohjeet punkkien talteen ottamiseksi

  1. Pyri tunnistamaan, että kyseessä on punkki eli puutiainen.
  2. Ota / irrota punkki talteen ja kääri se foliopaperii
  3. Laita foliopaperi kirjekuoreen ja laita se säilöön jääkaappiin
  4. Tee huolellinen punkkisyyni, jolla voit varmistua ettei sinussa/lemmikissäsi ole enempää punkkeja
  5. Merkitse muistiin Lauttasaaren alue, josta punkki todennäköisimmin on tullut
  6. Ota punkki jääkaapista ja toimita se analysoitavaksi Saaristolääkärien Punkkibussiin. Punkkibussi pysähdyspaikat, joihin punkit voi toimittaa, löytyvät osoitteesta saaristolaakarit.fi/aikataulut. Espoossa toivottavimmat toimitusajat punkeille ovat: Kauppakeskus Iso Omena: Tiistait klo 14-18 Maailman Matin aukio (Iso Omenan yläsisäänkäyntiä vastapäätä), Keskiviikot klo 14-18 Kauppakeskus Sellon Viaporintori.
  7. Yhteystiedot: Nimi, sähköposti ja puhelin

 

Punkkitutkimukseen osallistuvia espoolaisia ja lauttasaarelaisia pyydetään kohteliaimmin ennalta täyttämään punkkien esitietolomake, joka löytyy osoitteesta saaristolaakarit.fi/punkinesitiedot Punkkibussin henkilökunta opastaa tarvittaessa lomakkeen täyttämisessä punkin tuomisen yhteydessä.

 

Lauttasaari (PDF) | Espoo (PDF)

 

Tämä verkkosivusto toimii evästeiden avulla.