FAQ

KAIKKI MITÄ SINUN TULEE TIETÄÄ PUNKEISTA JA PUNKKIROKOTUKSESTA

 

Kenelle rokotusta puutiaisaivokuumetta vastaan voidaan erityisesti suositella?

Henkilöille, jotka asuvat, mökkeilevät tai veneilevät säännöllisesti TBE:n riskialueilla. Henkilöille, jotka harrastuksensa (perheessä kotieläimiä, sienestys-/marjastus-/suunnistus-/golfaus/geokätkeily/kalastus) vuoksi voivat altistuvat toistuvasti punkin puremille ja liikkuvat vaihtelevasti myös TBE:n riskialueilla.

Milloin täytyy punkin irroittamisen jälkeen ottaa yhteys lääkäriin?

Mikäli iholle ilmaantuu laajenevaa tarkkareunaista punotusta. Kuumetta, lihas- tai päänsärkyä ja flunssankaltaista oireilua ilmaantuu parin viikon sisällä puremasta.

Milloin täytyy saada antibioottikuuri?

Antibioottikuuri tulee saada aina kun voidaan perustellusti epäillä Borreliatartuntaa;

– Todettaessa alkuvaiheen ihoreaktio (EM = Erythema migrans)
– Useiden tiedossa olevien punkinpuremien vuoksi, kun punkit lisäksi ovat olleet suurella todennäköisyydellä kiinni yli 24 tuntia
– Kun tauti todetaan otettujen laboratoriokokeiden perusteella

Hoitava lääkäri tekee päätöksen antibioottihoidon aloittamisesta, lääkevalinnasta, lääkkeen annoksesta sekä lääkekuurin pituudesta.

Minkä ikäiselle lapselle voi antaa rokotteen puutiaisaivokuumetta vastaan?

Rokotteen voi antaa lapsille 1-vuotiaasta alkaen.

Mitä pitää tehdä kun punkki on purrut?

Punkki tulee poistaa mahdollisimman nopeasti teräväkärkisillä pinseteillä, jonka jälkeen sekä iho että pinsetit on hyvä pyyhkiä desinfiointiaineella. Puremakohtaa on hyvä seurata parin viikon ajan. Mikäli puremakohtaan ilmaantuu laajeneva ja punottava ihomuutos, se voi olla merkkinä Borreliasta.

Mitä tauteja punkit levittävät ja miten niiltä voi suojautua?

Punkit voivat levittää useita eri tauteja, mutta niistä kaksi merkittävintä ihmisille tarttuvaa tautia ovat Borrelioosi ja Puutiaisaivokuume (TBE eli Tick Borne Encephalitis).

Tehokas punkkisyyni estää melko hyvin Borrelioosin tarttumisen, sillä sen siirtyminen punkista ihmiseen vaatii noin 24 tunnin kiinnittymisajan. Borreliabakteeri on punkin ohutsuolessa, josta siirtyy ihmiseen vasta kun punkki on ruokaillut useiden tuntien ajan. TBE:ltä voi suojautua tehokkaasti vain rokottautumalla.

Miten punkin puremalta voi välttyä?

Suojaava pukeutuminen luonnossa liikkuessa on tärkeää, koska sillä voidaan estää punkkien pääsyä iholle. Käyttämällä vaaleita ulkoiluvaatteita, havaitset tumman punkin niistä helpommin. Luonnossa kulkiessa kannattaa valita lisäksi reitti, jossa on mahdollisimman vähän kosteaa aluskasvillisuutta, esim. kallioinen polku tai hiekkatie.

Luontoretken jälkeen on hyvä tehdä punkkisyyni, jossa on yritettävä löytää kaikki punkit iholta sekä vaatteista. Punkkialueella oleskellessa (esim. kesämökillä), on hyvä tehdä huolellinen punkkisyyni sekä aamuisin että iltaisin. Mökin ja kotipihan nurmikko on hyvä pitää lyhyenä, jolloin maa pysyy kuivana, eikä punkit enää viihdy siinä.

Mitkä ovat tyypillisiä punkin puremakohtia?

Punkki hakeutuu aistimansa hiilidioksidin perässä ohuen ihon alueille, kuten taivealueille ja pikkulapsilla niskaan.

Montako rokotetta pitää ottaa täyden suojan saamiseksi?

Kaksi ensimmäistä rokotetta, jotka otetaan 2-4 vkon välein, kehittää elimistössä n.97%:sti suojaavan vasta-ainetason puutiaisaivokuumeelta. Tämä suoja syntyy noin 2 viikkoa toisen rokotuksen jälkeen. Tämä tulee tehostaa 5-12kk kuluttua 2.rokotuksesta, jolla tätä noin 97%:n suojaa saadaan jatkettua 3:lla vuodella eteenpäin.

Olen ottanut TBE-rokotuksen, mutta olen nyt raskaana / imetän. Nyt olisi tehostusrokotuksen aika, miten toimin?

Imettämisen aikana rokotteen voi ottaa normaalisti, mutta raskaana oleville rokotteen ottamisesta ei suositella.

Onko olemassa erilaisia rokotteita puutiaisaivokuumetta vastaan?

Maailmassa on 2 eri rokotevalmistajaa, jotka molemmat antavat yhtä tehokkaan suojan punkkien levittämää puutiaisaivokuumetta vastaan.

Onko pieni flunssa tai kuume este rokotteen ottamiselle?

Lievästi oireilevan tai jo pidempään kestäneen flunssan aikana, johon ei liity kuumetta (yli 37,5 astetta), voi rokotteen ottaa normaaliin tapaan. Kuumeen aikana ei rokotetta suositella otettavaksi, koska silloin rokotteesta ei pääse kehittymään siitä normaalisti syntyvää suojaa puutiaisaivokuumetta vastaan.

Tarvitaanko rokotteeseen lääkeresepti?

Kyllä tarvitaan. Asioidessasi punkkibussissa, on lääkärimme kuitenkin kirjoittanut sen valmiiksi, joten sinun ei tarvitase tuoda reseptiä tai rokotetta tullessasi, vaan rokote on sinua varten valmiina punkkibussissa.

Tarvitseeko tuoda resepti tai rokote mukana, kun tulen punkkibussiin?

Ei tarvitse, olemme hoitaneet nämä puolestasi kaikki rokotteiden osalta.

Vaikka en olisi nähnyt punkkia onko sellainen kuitenkin voinut purra?

Se on mahdollista, koska puremapohdat ovat usein vaikein havaittavissa paikoissa. Suuri osa iholle hakeutuvista punkeista on pienikokoisia nymfeja eli poikasia, joita on kokonsa vuoksi vaikea havaita. Lisäksi nymfit tulevat nopeasti, noin 1-2 vrk:ssa kylläiseksi ja pudottautuvat sen jälkeen pois.

Voiko eri lääkevalmistajan TBE-rokotteita ottaa sekaisin/vuorotellen?

Voi ottaa, rokotteet ovat vaikutukseltaan hyvin samanlaiset

Voiko kaikista punkeista saada tartunnan?

Noin 30% punkeista tartuttaa Borrelioosia ja noin 1% Puutiaisaivokuumetta. Molempien tautien yleisyys vaihtelee Suomessa.

Voiko punkkirokotteen ottaa antibioottikuurin aikana?

Voi hyvin, antibioottien lisäksi muutkaan meneillään olevat lääkehoidot, eivät yleensä ole esteenä rokotuksen ottamiselle.

Voiko punkkirokotteen ottaa jos on juuri saanut koronarokotteen?

Uuden THL:n ohjeistuksen ei tarvitse pitää väliä muihin rokotteisiin koronarokotteen ottamisen jälkeen.

Lisätiedustelut osoitteesta info@saaristolaakarit.fi tai soittamalla numeroon 0600-10033